Nu we hebben besproken hoe je negatieve automatische gedachten herkent, is het tijd om een stap verder te gaan: het uitdagen van die gedachten. Dit is waar je echt stappen kunt maken om je brein te trainen om positiever en realistischer te denken. Je gedachten hebben de neiging om automatisch de negatieve route te nemen, maar dat kun je veranderen.
Je gedachten kunnen misleidend zijn. Het is alsof je brein een rookmelder heeft die constant afgaat, zelfs als er helemaal geen brand is. Door je gedachten uit te dagen, leer je inzien dat ze niet altijd waar zijn, en kun je ze ombuigen naar iets wat je verder helpt.
Bijvoorbeeld, mijn gedachte ‘Ik ga flauwvallen’ voelde zo echt dat ik elke keer als ik naar buiten ging, hyperalert was. Maar in werkelijkheid was dat flauwvallen nog nooit gebeurd! Toch geloofde ik die gedachte elke keer weer.
Opdracht 1: Wat zijn jouw automatische gedachten?
Schrijf een angstige gedachte op die je vaak hebt. Wat gebeurt er meestal in je hoofd als je in een stressvolle situatie zit?
Opdracht 2: Check de feiten
Kies één van je negatieve gedachten en onderzoek het bewijs. Wat is er waar aan deze gedachte? Wat is er niet waar?
Opdracht 3: Herformuleer je gedachten
Vervang je automatische gedachte door een helpende gedachte. Wat kun je tegen jezelf zeggen als je de volgende keer in een vergelijkbare situatie zit?
Opdracht 4: Observeer je lichaam
Noteer hoe je lichaam zich voelt nadat je je gedachten hebt uitgedaagd. Merk je dat er verandering optreedt in je spanning of ademhaling?
Doorkijk naar Module 2.4: In de volgende module gaan we een stap verder. Nu je hebt geleerd hoe je je negatieve gedachten kunt uitdagen, is het tijd om ze actief te herstructureren. Dit betekent dat je je oude, angstige gedachtepatronen gaat vervangen met nieuwe, realistischere en helpende gedachten die je meer rust en controle geven. Dit proces is als het bouwen van nieuwe mentale paden, die je helpen om sterker en zelfverzekerder door het leven te gaan.