Durf jij je angsten uit te dagen? 

Het is doodeng, ik weet er alles van en toch is het één van de oplossingen bij het overwinnen van je angst en paniek: het uitdagen van je angsten.

De sensaties en de gedachtes die je ervaart tijdens een paniekaanval zijn zó intens, dat je niets liever wilt dan er zo snel mogelijk vanaf komen.

Je wilt het niet, je wilt een normaal leven, zoals schijnbaar ieder ander

Maar zoals je misschien inmiddels zelf ervaart: er tegen vechten helpt niet.

Erger nog: de angst en de bijkomende klachten nemen alleen maar toe, zie mijn vorige blog.

Angst wil gehoord worden, het wil aandacht en zolang het geen aandacht krijgt, zal het alleen maar meer aandringen. Denk aan de bal die je onder water probeert te houden. Hoe harder je drukt, hoe meer weerstand je ervaart en als je niet oppast schiet de bal met een rotvaart uit het water, boven op je neus, auw.

Als je de angst echter gaat uitdagen, accepteer je de gedachtes en de gevoelens die vrij komen. De angst voelt zich gehoord en zal uiteindelijk verdwijnen. Dat is doodeng, ik weet het, maar bij mij werkt het, zie mijn blog over de MRI .

Bloosangst

Probeer het maar eens uit als je last hebt van bloosangst tijdens een groepsgesprek, presentatie of sociale situatie.

Zeg tegen jezelf: ‘kom maar op, ik wil zo rood worden als een tomaat’. Probeer dan ook het rode gevoel in je gezicht op te roepen door er op te focussen.

Je zult merken dat je helemaal niet rood wordt en weet je hoe dat komt? De angst voelt de aandacht en je krijgt geen rood hoofd. Bizar hè.

Eye-opener

Voor mij was dit zo’n enorme eye-opener dat ik het ook bij andere angstige situaties ging uitproberen.

Dus in het theater zei ik: ‘ik wil nú een paniekaanval’.

Bij hartkloppingen: ‘ik wil dat mijn hart nóg vaker gaat overslaan’.

Bij een piep in mijn oren: ‘die piep kan hárder’.

Ik wil nú flauwvallen

Dus bij de eerstvolgende keer dat je last hebt van je angsten, ga je deze uitdagen. Dat kunnen

Gedachtes zijn maar ook sensaties of andere emoties.

Ga vooral ook oefenen als je géén angst of paniek voelt.

Hiervoor ga je op een veilige en rustige plek zitten. Maak het jezelf comfortabel en zeg tegen jezelf dat je nu, op dit moment, een paniekaanval wilt hebben.

Met je aandacht ga je op zoek naar de sensaties die je normaal gesproken bij een paniekaanval voelt. Ga met je gedachten terug naar het moment van een paniekaanval.

Bouw dit langzaam op en probeer steeds een stukje verder te gaan.

Zodra je er aan toe bent, ga je daadwerkelijk richting de Appie Heijn. Niet om boodschappen te doen maar om flauw te vallen. Dat klinkt gek hè.

Zodra je dichter en dichter bij de supermarkt komt zal je brein wellicht in opstand komen. Het wilt je immers behoeden voor een horde tijgers en dat je in leven blijft. Blijf echter tegen jezelf zeggen dat je juist wílt flauwvallen. Dat dát het doel is.

Uiteraard moet je dit oefenen. Het is net als leren fietsen maar je zult na een aantal keer merken dat het je steeds gemakkelijker afgaat. Je geeft een signaal af aan je hersenen dat je niet bang bent, dat je juist openstaat om angst te voelen.

Heb je last van sociale angsten?

We hadden het eerder over blozen maar ervaar jij andere sensaties zoals zweten, trillende stem, raar gevoel in je hoofd en maag. Daag al deze gevoelens uit en zeg: ‘Ik wil nú zweethanden krijgen of ik ga nú proberen om zoveel mogelijk te trillen met mijn stem.’ Etc.

Ga met je aandacht naar datgene wat jij niet wilt en daag het uit

Door je angsten uit te dagen en ze nog erger te maken, ga je nog verder naar je angsten toe.

Je komt bij de kern van je angst.

En ik zei het al eerder: oefen hiermee. Oók op de momenten dat je géén last van je angstklachten hebt.

Want; hoe erger jij je angst probeert te maken, hoe minder klachten je uiteindelijk zult hebben.

Durf jij het aan?

Doe het in je eigen tempo. Voor mij is dit een zeer krachtige techniek geweest die ik altijd nog wel gebruik bij sporen van angst.

Want geloof me: de laatste keer dat ik een echte paniekaanval had is een tijd geleden maar angsten heb ik nog altijd. Ze beïnvloeden alleen niet meer mijn leven en dat gun ik jou ook.

Ik help je graag. Stuur me een DM via Instagram of mail me.

Veel liefs,

Lisette

Opdracht: je voelt hem al aankomen: zoek je angsten op en daag ze uit. Laat je me weten wat jouw ervaringen zijn bij deze techniek? Succes!

Let op: voer deze techniek alleen uit in een voor jouw veilige omgeving. Heb je ernstige klachten, neem dan altijd contact op met een medisch specialist.