Vannacht heb ik weer flink kunnen oefenen.

Ik word wakker en voel me niet goed: dan weer warm, dan weer koud. Last van mijn keel, hoofdpijn, misselijk. Op een gegeven moment krijg ik zelfs hartkloppingen. Mijn lichaam is er maar druk mee: griep.

Een aantal jaren geleden hadden de hartkloppingen tot een paniekaanval geleid maar nu niet meer.

Wil je weten wat er veranderd is? Lees onderstaand de 3 technieken die mij hebben geholpen en mij nog altijd van dienst zijn.

Verwelkom je sensaties

Er zijn nog altijd momenten dat ik hartkloppingen, tintelingen en andere ongein in mijn lichaam voel. In plaats van na te denken over allerlei wat als gedachtes, maak ik nu een andere keuze.

Ik verwelkom de sensaties: ‘Ach meneer Hartkloppingen, bent u er weer? Het is vast goed bedoeld dat u even langs komt maar ik besluit u geen extra aandacht te geven.’ Ik ga door met waar ik mee bezig ben.

Zie het als een oefenmoment

Merk je dat je angstig wordt? Voel je sensaties in je lijf?

Zeg tegen jezelf: ‘Oké, het brandalarm gaat af, tijd om te oefenen.’

Als je er op die manier naar leert kijken, hoef je niet meer bang te zijn voor de angst. Zie het als positief, als een oefenmoment.

Oefening baart kunst en hoe meer je oefent hoe beter je met de angst om leert gaan.

Daag je angsten uit

Het klinkt misschien gek maar het uitdagen van je angst, werkt. Een tijdje terug had ik een MRI van mijn hart.

Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop. Een infuus in mijn arm, in een krappe tunnel waar je geen kant op kunt. Ik weet leukere uitjes, zeg maar.

Maar goed, wat moet dat moet. Dus van tevoren had ik me voorgenomen; als ik me wat angstig ga voelen, ga ik mijn angsten uitdagen.

Dus wat deed ik toen mijn hartslag inderdaad door de spanning omhoog ging?

Ik zei tegen mezelf: ‘ik wil dat mijn hart nóg sneller gaat kloppen, laat die contrastvloeistof maar lekker door mijn aderen stromen. Ik daag je uit, geef me alles wat je hebt.’

En weet je wat er gebeurde?

Nee, de AED hoefde er niet bij gehaald te worden.

Exact het tegenovergestelde gebeurde; ik werd rustig. Mijn hartslag ging weer omlaag. De angst voelde zich gehoord en liet me verder met rust. Halleluja. 

De techniek wérkt.

In een volgend blog ga ik dieper in op het uitdagen van je angsten. Het is een krachtige techniek die ik je niet wil onthouden.

Lieve groet,

Lisette

Oefening:

Probeer eens één van bovenstaande tips, merk je verschil? Laat het met weten.

Ps. weet dat het overwinnen van paniek niet over één nacht ijs gaat. Het heeft tijd nodig. Wees dus niet ontmoedigd als het niet meteen lukt, blijf oefenen.