Lijkt jouw zenuwstelsel op een stekeldier?

Nu zul je waarschijnlijk denken: dat is een rare vraag, wat moet ik me daar in vredesnaam bij voorstellen?

Ik zal het je uitleggen

Tijdens angstige momenten en paniek komt er adrenaline vrij. Hierdoor raakt je zenuwstelsel overprikkelt en als het te lang aanhoudt raakt hij uiteindelijk uitgeput.

Overgevoelig systeem

Dit merk je doordat de angst en paniek op steeds meer plaatsen in je leven de kop op begint te steken. Plaatsen en situaties die je vroeger geen angst aanjoegen gaan dat nu wel doen. Je systeem is overgevoelig geworden en je overreageert op kleine reacties van angst.

Ik zal je mijn verhaal vertellen

Mijn eerste paniekaanval was bij de kapper, nu ruim 30 jaar geleden. Ik was enorm geschrokken en was bang dat het nog een keer zou gebeuren. Ik besloot niet meer naar de kapper te gaan; dan maar lang haar.

Daarmee was mijn probleem echter niet over. Ik kreeg in het restaurant, in de bioscoop, in de supermarkt, in de auto, in winkelstraten last van mijn darmen, een droge mond, tintelingen in mijn armen en hartkloppingen.

Allerlei sensaties die je normaal gesproken niet voelt. Je voelt normaal niet dat je hart klopt en je darmen een broodje kaas aan het verteren zijn, tenminste ik niet.

Angst voor de angst

Zonder dat ik het door had begon ik angst voor de angst te krijgen en ging nóg meer situaties vermijden om de angst maar niet te voelen.

Tweestrijd

Mijn leven was een tweestrijd geworden. Óf gezellig met vrienden erop uit; feestje je hier, feestje daar en erbij horen. Óf eenzaam en alleen op de bank terwijl mijn vrienden een leuke avond hadden.

Ik koos meestal voor optie 1. Niet zeuren, dacht ik. Stel je niet aan. Maar het kostte mij bakken met energie en het putte me alleen maar verder uit.

Uiteindelijk besloot ik naar de dokter te gaan. Ik snapte er niks van. Waarom was ik altijd zo moe?

De dokter wist het ook niet zo goed en gaf aan: kruip in je bed en rust maar eens goed uit.

Nu weet ik: fóut en weet je waarom?

Je zenuwstelsel is geen spier. Spieren moeten rusten bij overbelasting.

En het klopt inderdaad dat je zenuwstelsel tot rust moet komen. Maar dat doet het niet door in bed te gaan liggen of op de bank te ploffen. Dan heb je té veel tijd om je nóg meer zorgen te maken over alle sensaties die je voelt.

Met als gevolg: nóg meer uitputting van je zenuwstelsel.

Maar wat helpt dan wel?

Ga de natuur in. Focus je op de bomen, de vogeltjes die fluiten, de ritselende bladeren, de wind die langs je wangen strijkt. Ga sporten.

Is naar buiten gaan nog een brug te ver?

Ga tekenen, schilderen of maak voor mijn part een legpuzzel van 10.000 stukjes. Als je maar iets doet waardoor je met je gedachten helemaal bent afgeleid.

Wollig konijntje

Dán krijgt je zenuwstelsel rust en begint het misschien wel op een wollig konijntje te lijken?

Lieve groet,

Lisette

Opdracht: is er een activiteit waarbij jij je gedachtes even helemaal kunt uitschakelen? Doe deze activiteit regelmatig. Of in ieder geval als je merkt dat je zenuwstelsel overprikkelt raakt.