Sporten is voor mij altijd een uitlaatklep geweest. Ik heb meer dan 15 jaar handbal gespeeld. Een fantastische sport die ervoor zorgde dat ik tijdens een training of wedstrijd op geen enkel moment een gedachte van angst of paniek had; hoe fijn was dat.

Na het handballen ben ik gaan hardlopen en bootcampen. Ook leuk maar er waren momenten in mijn leven dat ik huilend in de auto zat op weg naar een training.

Ik wist dat het goed voor me was en ik me na afloop beter zou voelen. Maar wat kostte het mij veel moeite én energie om überhaupt naar buiten te gaan. De angst om te moeten overgeven, flauw te vallen en hartkloppingen te krijgen waren enorm.

Gelukkig ligt deze tijd achter me. Nu ik heb geleerd om met de angst en paniekgevoelens om te gaan, haal ik weer veel voldoening uit het sporten en dat gun ik jou ook.

Op dit moment loop ik 2 keer per week hard, boks ik 1 keer per week en doe ik elke ochtend een thuis work-out van ca. 15 minuten.

Tussendoor doe ik een korte yin yoga sessie, gewoon thuis via YouTube. Ideaal en niet ingewikkeld.

Al dat sporten maakt mij een blijer mens. Fijn voor mij maar zeker ook voor het thuisfront.

Maar wat maakt regelmatig sporten nou zo goed bij angst en paniek?

Bonkend hart en klotsende oksels

De fysieke symptomen van angst- en paniekklachten komen redelijk overeen met de reactie van je lichaam op beweging: hartkloppingen, sneller ademen, zweten.

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig sporten helpt om deze symptomen anders te interpreteren. Je leert je hersenen om een bonkend hart en klotsende oksels te associëren met plezier in plaats van met gevaar.

Minder spanning in je lichaam

Bij een angst en paniek heb je veel spanning in je lichaam. Je hersenen interpreteren dit als reden om extra alert te zijn. Dit zorgt vervolgens weer voor nóg meer spanning. Beweging zoals hardlopen kan de spierspanning verlagen en de vicieuze cirkel doorbreken.

Tevens krijgen je spieren een betere doorbloeding waardoor ze soepeler worden. In de tijd dat ik niet sportte had ik veel rugklachten. Sinds ik weer sport zijn de klachten zo goed als verdwenen.

Je hormonen veranderen

Cortisol en adrenaline zijn de stress, negatieve, hormonen die rijkelijk worden aangemaakt tijdens angst en paniek. Door echter regelmatig te bewegen, kun je deze verslaan.

Je zult je afvragen, hoe dan?

Nou, tijdens het hardlopen maak je extra endorfine, serotonine en dopamine aan: allemaal positieve hormonen die voor een beter humeur en minder stress zorgen.

Dit betekent dat de negatieve hormonen afnemen en de positieve toenemen. Als je dan óók nog in het bos loopt waar de natuur steeds groener wordt en de nestelende vogels zich meer laten horen, worden de positieve effecten alleen maar versterkt. Win win.

Je slaapt beter

Ik ben altijd een goede slaper geweest. Dat is volgens mij ook mijn reddingsmiddel geweest en heeft dit erger doen voorkomen maar lig jij vaak ’s avonds in bed nog te piekeren?

Regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en ook dieper slaapt. Je lichaam krijgt hiermee genoeg tijd om te herstellen en voel je je de volgende dag fitter.

Goed voor je zelfvertrouwen

De positieve gevoelens tijdens en na een goede work-out zorgen voor een gevoel van trots. Zeker als je merkt dat je door het sporten steeds fitter wordt en je spieren beginnen te groeien. Dit geeft je zelfvertrouwen een boost.

Maar wat als je angststoornis ervoor zorgt dat je niet durft te sporten?

Ik heb jarenlang ook niét gesport. Dat leek mijn ego, oftewel tante Truus, toentertijd de beste en gemakkelijkste oplossing. Op het eerste gezicht leek me dat ook wel wat.

Helaas hield ik hiermee wel mijn angstbeeld van sporten in stand: GEVAAR.

Gelukkig is dit verleden tijd.

Probeer de drempel zo laag mogelijk te houden

Het allerbelangrijkste is dat je een sport zoekt die je leuk vindt, anders hou je het niet vol. Elke vorm van beweging is beter dan geen beweging. Begin klein en bouw het rustig op.

Durf je nog niet naar buiten?

Volg regelmatig een thuistraining via YouTube of meld je aan bij Jacqueline van Dijk, een online personal trainer.

Ik heb mijn straatvrees inmiddels overwonnen maar doe nog steeds, elke ochtend, een thuistraining. Een goed begin van de dag. Ik neem zelfs mijn matje en gewichtjes mee op vakantie; het moet niet gekker worden.

Lieve groet,

Lisette

Vraag: sport jij? Wat zou voor jou een eerste kleine stap zijn om te beginnen? Ik denk graag met je mee.