Denk jij dat je de enige bent die met angst en paniek perikelen rondloopt?

Ik kan je geruststellen. Het lijkt misschien wel dat je de enige bent maar in Nederland alleen al, zijn er ruim een miljoen andere mensen die rondlopen met angst en paniek. Besef dus dat je niet alleen bent.

Over het algemeen komen angstklachten vaker voor bij vrouwen maar uit ervaring weet ik dat het bij mannen net zo heftig kan zijn. De klachten die mensen ervaren kan verschillen van zeer licht tot zeer ernstig.

Claustrofobisch hokje

Het vervelende is, als je bij een psycholoog in behandeling bent geweest, je vrijwel altijd een label krijgt opgeplakt en in een claustrofobisch hokje wordt gestopt. Je hebt bijvoorbeeld een:

  • Angststoornis
  • Paniekstoornis
  • Dwangstoornis
  • Sociale angststoornis
  • Etc…

Het woord stoornis doet al snel voorkomen dat er iets goed mis met je is. Dat je één of andere hersenziekte hebt. Maar laat je niks wijs maken: angst en paniek zijn géén ziektes. Ze zijn enkel een gevolg van een verkeerd denkpatroon. Je verzet je tegen negatieve gedachten en gevoelens.

Je bent niet dom

Uit ervaring weet ik dat je bij angst al snel kunt denken dat je dom bent. Je denkt: ‘Waarom maak ik me zorgen om een avondje uit met vrienden? Het hoort juist leuk en gezellig te zijn.’ Maar dan zit je daar met klotsende oksels, je hoofd zo rood als een biet en een hartslag zo hoog alsof je net de Mount Everest hebt beklommen. Dit frustreert: ‘waarom kan ik niet gewoon plezier hebben, zoals ogenschijnlijk, iedereen?’

Medicatie is als leren fietsen met zijwieltjes

Veel mensen die last hebben van angst of paniek slikken medicatie. Daar is niks mis mee. Besef echter goed dat medicatie bij angst en paniek slechts symptoombestrijding is. Zie het als een hulpmiddel om te leren fietsen; eerst heb je nog zijwieltjes nodig om te kukelen. Na een tijdje heb je die zijwieltjes echter niet meer nodig.

Medicatie lost niet het onderliggende probleem op: het hebben van een verkeerd denkpatroon.

Medicatie gebruik is dus géén teken van falen. Soms zijn de klachten zo heftig dat leven met zijwieltjes tijdelijk wel zo prettig is en dat is helemaal oké.

Wees lief voor jezelf

Je hebt nooit geleerd wat angst precies is, hoe angst werkt en wat je op dit moment verkeerd doet in je manier van denken. Dat kan en mag je jezelf niet kwalijk nemen.

Door het lezen van mijn blogs neem ik je steeds een stukje mee in het land van angst en paniekaanvallen.

Begrijp hoe angst werkt, dat helpt. Geloof me.

Tot een volgende.

Liefs,
Lisette