Iedereen heeft zijn eigen triggers. Voor de één is het spreken in het openbaar, voor de ander het idee dat ze onverwacht een telefoontje moeten beantwoorden of in een onbekende situatie terechtkomen. Herken jij jouw triggers al?
Triggers ontstaan vaak omdat je brein een situatie koppelt aan een eerdere angstige ervaring. Dit gebeurt automatisch en onbewust. Je lichaam reageert alsof er direct gevaar dreigt, zelfs als dat niet het geval is. Soms hoor je daarbij misschien een interne stem – dat kritische stemmetje dat je waarschuwt. Ik noem die stem “Tante Truus”. Hoewel ze het goed bedoelt, maakt ze je vaak onnodig alert.
Het goede nieuws is dat je deze patronen kunt herkennen en leren doorbreken. Hoe meer je inzicht krijgt in je triggers, hoe beter je kunt reageren vanuit rust in plaats van angst.
Enkele voorbeelden van veelvoorkomende triggers:
Het is belangrijk om te weten:
Het hebben van triggers is volkomen normaal. Iedereen heeft situaties waarin angst opkomt. Het zegt niets over jouw kracht of veerkracht. Wat je er wél mee doet, maakt het verschil.
Praktische tip:
Als je een trigger opmerkt, probeer dan rustig adem te halen en jezelf af te vragen:
“Is er nu echt gevaar, of is dit mijn brein dat oude patronen volgt?”
Dit helpt je om even stil te staan en bewust te worden van wat er gebeurt.
Reflectie-opdracht
Denk terug aan de laatste keer dat je angst voelde:
Schrijf dit op. Door dit te analyseren, krijg je meer inzicht in jouw patronen en kun je deze beter herkennen in de toekomst.
Zoals gezegd heeft iedereen triggers. Door inzicht te krijgen in deze triggers kun je een meer holistische benadering toepassen om met angst om te gaan.