Selecteer een pagina
Stelen bij mensen met dementie

Dementie: Stelen  van boodschappen. Hoe ga je als naaste hiermee om?

Stel je voor:

Je gaat, zoals iedere week, boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Blij dat je dit nog wél kan. Het zorgt voor beweging, je bent er even uit en je ziet weer wat mensen.

Het zonnetje schijnt en je wandelt er met je nieuwe rollator naar toe. Die rollator vond je overigens eigenlijk maar niks. Dat was voor oude mensen, niet voor mij. Je dochter bleef echter maar 𝘻𝘦𝘶𝘳𝘦𝘯 om dat 𝘥𝘪𝘯𝘨 te gebruiken. Ondanks je eigenwijsheid, ging je uiteindelijk toch akkoord. Soms moet je, al is het met een rollator, over je eigen schaduw stappen.

Het is gelukkig niet druk in de supermarkt. Al die geluiden en mensen die tegen je aanbotsen en haast hebben. Je vindt het maar niks. Je neemt een winkelmandje en zet die op de rollator. Stiekem toch wel handig zo’n 𝘥𝘪𝘯𝘨.

Halverwege de winkel raakt je mandje zo vol met al die pakken melk en kant en klaar maaltijden, dat je besluit om de eieren en pak koekjes in de boodschappentas van de rollator te stoppen.

Je gaat naar de kassa en rekent de boodschappen af die in het winkelmandje zitten. Dat er óók nog boodschappen in de boodschappentas van de rollator zitten, ben je helemáál vergeten. Oeps.

De caissière heeft het door en spreekt je er berispend op aan. De filiaalmanager wordt erbij geroepen en je moet meekomen naar het kantoortje. De rij nieuwsgierige mensen achter je aanschouwen het tafereel. Sommige gniffelend, anderen vol afschuw. Je hoort ze denken. Het schaamrood staat op je kaken. Je zou wel door de grond willen zakken.

Dit is niet goed voor je eigenwaarde, je zelfvertrouwen en je deed het écht niet met opzet. Je bent toch geen winkeldief!?

Hoe ga je als naaste hiermee om?
Als boodschappen doen iets is waar je naaste blij van wordt, dan wil je dat niet ontnemen. Maar dan wel graag zónder de afgang om betrapt te worden op 𝘴𝘵𝘦𝘭𝘦𝘯.

Het kan helpen om contact op te nemen met de plaatselijke supermarkt. Leg uit dat je naaste dementie heeft en dat ze niet bewust de winkel verlaat zonder de koekjes te betalen. Maak eventueel afspraken om op rekening te betalen. Dit kan overigens ook heel nuttig zijn als omgaan met geld niet meer zo goed lukt of de portemonnee weleens vergeten wordt.

Wijs ze op de trainingen van Samen dementievriendelijk. Zij hebben speciale trainingen om winkelmedewerkers bewust te maken van dementie en ze leren hoe je klanten met dementie beter kunt benaderen en helpen.

Wat ook een mogelijkheid is dat een persoonlijk begeleider meegaat om samen boodschappen te doen. Wellicht daarna nog ergens een kopje koffie drinken? Wordt het meteen een gezellig uitje. Zónder gênante taferelen.

***
Heb jij tips of wil je ervaringen delen? Plaats ze hieronder. Of stuur me een berichtje via info@kleurhetleven.nl